NEW YORK - De effectenbeurs in New York is dinsdag voor de derde handelsdag op rij hoger gesloten, maar de winst was ook deze keer niet spectaculair. De Dow-Jonesindex steeg met 106,42 punten (1,1 procent) tot 9998,39. Het koersgemiddelde kwam in de loop van de handel weer boven de grens van 10.000 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-beurs doorbrak de grens van 2000 punten en wist zich ook daarboven te handhaven. De index won 17,30 punten (0,9 procent) op een slot van 2004,75.

Het weinige nieuws was dinsdag overwegend positief. Zo steeg het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS vorige maand sterker dan was verwacht. Verder lieten het conglomeraat General Electric en farmacieconcern Pfizer weten te kunnen voldoen aan hun winstprognoses. Dat is in deze tijden van winstwaarschuwingen al heel wat.

General Electric was de grootste winnaar in de Dow-Jonesindex met een koersstijging van 3,7 procent. Pfizer kon slechts 0,8 procent bijschrijven. Concurrent Merck, opgenomen in de Dow-Jonesindex, deed het beter met een koerssprong van 2,3 procent. De grootste verliezer in de Dow was telecomconcern AT&T (min 2,2 procent).

Op de valutamarkt in New York kwam nauwelijks verandering in de koers van de euro. Aan het eind van de handel werd 0,9025 dollar genoteerd, gelijk aan het slot in Amsterdam. De koers van de dollar tegenover de gulden bleef staan op f 2,4405.