DEN HAAG - Het Amerikaanse bedrijf GMAC is in Nederland voor onbepaalde tijd gestopt met het aanbieden van hypotheken. Dat maakte het bedrijf, dat vanaf 2001 de Nederlandse markt probeerde te veroveren met stunttarieven, donderdag bekend.

GMAC kwam in de problemen door de kredietcrisis omdat het de hypotheken doorverkocht aan beleggers. Circa vijftigduizend Nederlanders hebben een hypotheek bij GMAC, dat in Nederland ook onder de merknaam Atlas opereert, afgesloten. Voor hen verandert er niets, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

GMAC, ook actief op de Duitse en Britse markt, sluit niet uit later opnieuw de Nederlandse hypotheekmarkt te betreden.

Hypotheekcrisis

GMAC heeft last van de Amerikaanse kredietcrisis omdat de onderneming geld aantrok door de hypotheken te bundelen en door te verkopen aan beleggers, het zogeheten securitiseren. "Partijen die dat doen hebben momenteel moeite om nieuw geld aan te trekken", lichtte directeur Bas Millenaar van De Hypotheker toe. "Er is geen vertrouwen meer."

Prijsvechters

Andere prijsvechters in de Nederlandse hypotheekmarkt zijn volgens Millenaar niet zoals GMAC voor 100 procent aangewezen op investeerders. "Verder is er geen hypotheekverstrekker in de gevarenzone." De Belgische prijsvechter Argenta financiert de leningen bijvoorbeeld met spaargelden. Argenta berekent al wel langer minder scherpe hypotheektarieven.

Nederlandse grootbanken zijn volgens Millenaar "blij" met de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt. "Ze worden steeds minder in de kuiten gebeten door prijsbrekers." De prijsvechters hielden de rente laag, waardoor de marges van banken onder druk kwamen te staan. "Die marges zijn zich aan het herstellen", aldus de directeur van De Hypotheker.

Spek

Voor de consument zijn de ontwikkelingen volgens Millenaar "ietsje minder positief". "De scherpte en hectiek in de hypotheekmarkt zijn iets afgenomen. Hypotheekaanbieders reageren momenteel trager op een daling van de rente. Zo krijgen ze meer spek op de botten."

Millenaar verwacht verder geen consequenties voor de Nederlandse markt. "Het is niet zo spannend als het in eerste instantie lijkt." Dat voor de vijftigduizend bestaande Nederlandse klanten van GMAC volgens het Amerikaanse bedrijf niets verandert, vindt hij "absoluut realistisch". "De klant merkt hier niks van."

General Motors

GMAC, dat in 1919 werd opgericht door autofabrikant General Motors (GM), werd in 1985 actief met hypotheken in de Verenigde Staten. Het bedrijf, dat vorig jaar een verlies boekte van 2,33 miljard dollar, verwacht in 2008 weer winstgevend te zijn.

GM is nog steeds voor 49 procent eigenaar van GMAC. De Nederlandse tak telt ongeveer honderd werknemers. De woordvoerder kon niet zeggen welke gevolgen de ingreep voor deze mensen heeft.