AMSTERDAM - Het supermarktconcern Ahold heeft zijn voormalige topman Anders Moberg ruim 7 miljoen euro uitgekeerd bij zijn vertrek. Dit blijkt uit het jaarverslag dat Ahold donderdag heeft gepubliceerd.

Moberg, die in juli vorig jaar opstapte, kreeg nog een basissalaris van 750.000. Daar bovenop kwam een bonus van 2,55 miljoen euro. Daarnaast kon hij rekenen op een vertrekpremie van 3,4 miljoen euro. Ook verzilverde hij nog voor bijna een half miljoen aan aandelen.

De Zweed nam in 2003 het roer over bij Ahold, nadat de top van het concern moest wijken wegens een grootschalig boekhoudschandaal bij het supermarktconcern. Moberg vertrok in juli vorig jaar om de hoogste baas bij Majjd al Futtaim Group in de Verenigde Emiraten te worden.

Protest

Over de beloning van Moberg is veel te doen geweest. Bij zijn aanstelling bleek dat hij ongeveer 10 miljoen euro kon opstrijken als hij zou vertrekken. Dit leidde tot een storm van protest, waarna Ahold zijn beloningspakket aanpaste.

Financieel topman John Rishton volgde Moberg op als bestuursvoorzitter van Ahold. Zijn totale beloning over 2007 bedroeg 2,43 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag.

De topman van supermarktketen Albert Heijn, Dick Boer, kon in 2007 2,56 miljoen euro op zijn rekening bijschrijven, dankzij een flinke aandelenportefeuille.