DEN HAAG - De vijftig meest gebruikte overheidsformulieren moeten volgend jaar voor iedereen begrijpelijk zijn. Het gaat onder meer om aanvraagformulieren voor zorgtoeslag, de studiefinanciering en toeslag voor kinderopvang.

Ministeries, provincies en gemeenten krijgen nog deze maand een handleiding hoe de formulieren eenvoudiger te maken.

Dat zegt staatssecretaris Ank Bijleveld donderdag in het AD. Volgens haar vinden de burgers het heel vervelend als ze een ingewikkeld opgesteld formulier moeten invullen.

"Door de onbegrijpelijke taal maken ze ook eerder fouten bij het invullen. En dat leidt weer tot verkeerde beslissingen bij de overheid en veel correspondentie over en weer", aldus Bijleveld in de krant.

Staatskas

Volgens de staatssecretaris komt haar streven naar simpele formulieren niet alleen de burger ten goede, maar ook de staatskas. "Mensen maken op een begrijpelijk formulier veel minder fouten. Dat kan miljoenen opleveren", zegt ze.

Bijleveld wil dat de ministeries gaan aangeven welke formulieren ze willen aanpakken. "Dat zetten we op internet en over een jaar melden we de resultaten. Wie niet meewerkt wordt aan de schandpaal genageld."

Vorig jaar oktober kwamen de rijksoverheid en gemeenten al overeen om voor eind 2008 zo'n 25 overheidsformulieren te versimpelen. Bijleveld heeft dat aantal nu verhoogd.