AMSTERDAM - Doekle Terpstra, de bemiddelaar in het cao-conflict tussen de politie en minister Ter Horst, is letterlijk op zijn knieën gegaan om de politiebond NPB te smeken het voorstel niet negatief aan de leden voor te leggen.

Dat zegt Hans van Duijn, voorzitter van de NPB, donderdag in de Volkskrant. De voorzitter is teleurgesteld over de uitkomst van de gesprekken.

Over de kniebuiging van Terpstra zegt hij: "Als wij geweigerd hadden, was hij mislukt. Je wilt zo'n man niet kapot maken. Bovendien is het slecht om als enige dwars te liggen, daar schoten we op dat moment niets mee op."

Bespreken

De besturen van de politiebonden ACP en NPB komen donderdag bijeen om het cao-bod van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken te bespreken. Dat hebben de twee bonden aangekondigd.

De politiebonden besloten woensdag te stoppen met acties, nadat zij inzagen dat er geen extra geld beschikbaar is. Ter Horst gaf woensdag opnieuw aan dat er buiten het kader dat ze al had gesteld, niet valt te onderhandelen.

De bonden en de minister liggen al drie maanden met elkaar in de clinch over betere arbeidsvoorwaarden voor de politie.

ACP

De onderhandelaars van de ACP zullen het bestuur van de bond adviseren het laatste voorstel van de minister niet te volgen. Hetzelfde geldt voor de bonden NPB en ANPV. De politiebond VMHP zal het voorstel positief voorleggen aan de achterban.

Nadat de onderhandelaars hun advies hebben voorgesteld aan de besturen, zullen de leden van de politiebonden zich uitspreken over het voorstel van de minister. De leden hebben het laatste woord.