DEN HAAG - De politievakbonden zien af van nieuwe acties voor een betere cao. De bonden hebben geen hoop meer dat ze met acties een hoger loonbod kunnen afdwingen bij minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Desondanks zit het cao-conflict nog muurvast.

De minister heeft woensdag schriftelijk een ultieme poging gedaan om een akkoord te bereiken met de vier politiebonden. Ter Horst heeft de onderhandelaars gevraagd bij hun vakbondsbestuur een mandaat te verwerven om het laatste pakket voorstellen voor een nieuwe cao positief voor te leggen aan hun leden.

De bewindsvrouw heeft inmiddels in duidelijke taal laten weten dat ze haar laatste informele bod niet zal verbeteren.

Vakbonden

De vakbonden erkennen dat ze het maximaal haalbare resultaat van Ter Horst hebben vernomen. "Er is gewoon geen geld meer, dat heeft de regering de afgelopen dagen heel duidelijk gemaakt", constateren de vakorganisaties. Zij blijven echter ontevreden met de arbeidsvoorwaarden die de minister biedt.

NPB

De grootste politiebond NPB is zeer verontwaardigd en heeft besloten zowel de acties als het verdere cao-overleg af te breken. "Je hebt twee opties", aldus voorzitter Hans van Duijn.

"Alsnog het dictaat van de minister accepteren of het niet accepteren. Ik kies voor het laatste. Wij kunnen ons een cao niet laten opleggen." Dat impliceert dat de bond voorlopig geen nieuwe cao sluit.

ACP

De ACP gaat zijn achterban raadplegen over het volledig vastgelopen cao-overleg. "We laten onze leden duidelijk weten dat wat de minister nu op tafel heeft gelegd het maximaal haalbare is. Zij bepalen vervolgens of we zo'n cao gaan ondertekenen of niet", zei voorzitter Gerrit van de Kamp.

Mislukt

Gesprekken tussen de vier vakbonden en Ter Horst waren dinsdagavond laat opnieuw mislukt. De bonden verwijten de minister dat ze hun het mes op de keel zette. Ter Horst reageerde "buitengewoon teleurgesteld" op de zoveelste mislukking in de slepende onderhandelingen.

Spoeddebat

Het geplande spoeddebat in de Tweede Kamer over de vastgelopen onderhandelingen gaat donderdagavond niet door. De PVV-fractie, die het debat had aangevraagd, ziet er geen noodzaak meer toe nu nieuwe acties van de politie van de baan zijn.

"Ik trek het spoeddebat in", zei PVV-Kamerlid Hero Brinkman woensdagavond. Hij had het debat met onder anderen minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) aangevraagd om de "boel bij elkaar te krijgen" en om acties te voorkomen.

Nu de meeste bonden na een brief van Ter Horst eerst hun achterban zullen raadplegen over de voorstellen van de minister, ziet Brinkman geen rol meer weggelegd voor de Kamer. "Ik heb de indruk dat de bonden en de minister dicht bij elkaar zitten. Het is aan hen om verder te kijken", zei hij.