UTRECHT - Nederland merkt dit jaar nog weinig van de economische afkoeling die zich wereldwijd aftekent. Pas volgend jaar vlakt de groei van de Nederlandse economie af naar het Europese gemiddelde. Dat stellen economen van Rabobank in een woensdag gepubliceerd rapport.

Volgens de economen staat de economie van de Verenigde Staten als gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de wereldwijde kredietcrisis op de rand van een recessie. De krimp van de Amerikaanse economie werkt negatief door op de rest van de wereldeconomie.

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde begin deze maand zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone. De prognose voor 2008 is nu een groei van 1,3 procent tot 2,1 procent.

Top

De geraamde groei in Nederland voor dit jaar is met 2,75 procent nog steeds hoger dan de groei in de rest van Europa. Vorig jaar bereikte de Nederlandse economie met een groeicijfer van 3,5 procent de top van de hoogconjunctuur, aldus de economen van Rabobank.

Volgens hen is er geen enkele reden voor paniek. Ze vinden dat de Nederlandse economie gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de daarmee gepaard gaande stijgende loonkosten en inflatie "wel een beetje afkoeling" kan gebruiken.

Wel is het belangrijk dat de Nederlandse overheid zorgt voor forse overschotten op de begroting. Oplopende personeels- en zorgkosten kunnen bij "niets doen" er alsnog toe leiden dat "de nazomer van onze economie omslaat in een fikse najaarsstorm".