DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) komt woensdagochtend niet met een nieuw voorstel om het cao-conflict met de politiebonden vlot te trekken. Dat liet een woordvoerder van haar weten.

De politiebonden hebben Ter Horst tot woensdagmiddag 12.00 uur de tijd gegeven om met iets te komen. Als de bewindsvrouw dan geen beweging heeft gemaakt volgen er harde acties, hebben de bonden aangekondigd.

Kans

Ter Horst daarentegen geeft de politievakbonden nog één kans om in te gaan op haar nieuwste voorstellen voor een cao. Ze heeft de bonden woensdag in een brief opgeroepen om bij hun achterban steun te verwerven voor haar informele loonbod.

Ze hoopt dat de bonden alsnog steun vinden bij hun leden en een akkoord sluiten. De bewindsvrouw wil zo snel mogelijk weten of dat kan lukken.

Dinsdag mislukte een poging tussen de bonden en Binnenlandse Zaken om een opening te vinden in het conflict. Na een hele dag en avond aftasten, bleek er geen opening te vinden.

Eis

Ter Horst gaf opnieuw aan dat er buiten het kader dat ze al had gesteld, niet valt te onderhandelen. Daarbinnen viel nog wel te praten. Ter Horst eiste dat de vakbonden haar bod met een positief advies aan hun leden zouden voorleggen. Dan zou ze de financiële voorstellen die ze vrijdagnacht heeft gedaan, omzetten in een officieel bod.

Maar de meeste bonden vonden die eis veel te ver gaan. Drie van de vier wilden het neutraal aan hun achterban voorleggen, de grote bond NPB wilde het neutraal nog positief voorleggen.

Spoeddebat

De Tweede Kamer houdt donderdagavond een spoeddebat met de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Wouter Bos (Financiën) over de vastgelopen onderhandelingen. Het debat is woensdag aangevraagd door de PVV, met steun van SP en Tweede Kamerlid Rita Verdonk. Twee weken terug hield de Kamer ook al een spoeddebat over de politie-cao.