DEN HAAG - De politiebonden kondigen nieuwe acties aan na het mislukte cao-overleg dinsdag met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Guusje ter Horst reageerde daarop zeer teleurgesteld en vindt de ontstane situatie onbegrijpelijk. De bonden nemen volgens de bewindsvrouw geen verantwoordelijkheid.

De situatie is hetzelfde als afgelopen weekeinde, toen de partijen na urenlange onderhandelingen uiteen gingen. De nieuwe, informele gesprekken van dinsdag waren bedoeld om een uitweg te vinden uit het slepende conflict. De vakbonden schortten daartoe hun aangekondigde acties op.

De minister heeft opnieuw aangegeven dat er buiten het kader dat ze al had gesteld, niet valt te onderhandelen. Daarbinnen viel nog wel te praten. Ter Horst eiste dat de vakbonden haar bod met een positief advies aan hun leden zouden voorleggen. Dan zou ze de financiële voorstellen die ze vrijdagnacht heeft gedaan, omzetten in een officieel bod.

Maar de meeste bonden vonden die eis veel te ver gaan. Drie van de vier wilden het neutraal aan hun achterban voorleggen, de NPB wilde het neutraal noch positief voorleggen.

Dictaat

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de vakbond ACP benadrukte dat hij de vrijheid wil hebben om het bod aan de leden terug te koppelen, zoals hij dat zelf wil. "Ik laat me geen dictaat door de minister opleggen", zei hij.

Volgens Van de Kamp is er nu sprake van een patstelling. Als de minister niet voor woensdag 12.00 uur met een ander voorstel komt, gaan de bonden opnieuw actievoeren om een nieuw bod af te dwingen, zei de ACP-voorman.

Onaanvaardbaar

Voorzitter Hans van Duijn van de politievakbond NPB verwijt Ter Horst dat ze een machtsspel speelt in het conflict over een nieuwe cao. "Deze manier van powerplay van de minister vind ik onaanvaardbaar en verontrustend", zei hij.

De sociale onrust die nu gaat ontstaan, komt geheel op rekening van de minister, voegde hij daaraan toe. Volgens Van Duijn heeft Ter Horst, net als afgelopen vrijdag, slechts een "dictaat" opgelegd door te eisen dat de bonden haar voorstellen positief aan hun achterban voorleggen.

"Ongelooflijk. Het is een schoffering van de politiemensen. Zo valt er niet te praten", zei de NPB-voorman na afloop van het overleg.

Verkeersbeïnvloedende acties

Ook hij wees erop dat de bonden gezamenlijk actie gaan voeren als Ter Horst niet voor woensdag 12.00 uur in beweging komt. Volgens Van Duijn zijn er plannen voorbereid om dat voorlopig weken te kunnen volhouden. Het gaat onder meer om verkeersbeïnvloedende acties, zo liet hij weten.

"Ik ben niet in staat met een ander voorstel te komen", reageerde minister Ter Horst op de radio. Minister Wouter Bos (Financiën) heeft ook laten weten dat er verder geen cent bij komt.

Moeilijk

Hoewel de gesprekken dinsdag opnieuw zijn stukgelopen, blijft Ter Horst beschikbaar voor overleg om tot een oplossing te komen. "Ik ben elk moment van de dag en de nacht bereid om te praten. Ik wil niets anders dan eruit komen, maar het wordt me buitengewoon moeilijk gemaakt."