DEN HAAG - Nieuwe gesprekken tussen de politievakbonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken over een nieuwe cao hebben dinsdag niets opgeleverd. De partijen zijn zonder akkoord uit elkaar gegaan.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is volgens haar woordvoerder zeer teleurgesteld en vindt het onbegrijpelijk. De bonden nemen volgens de bewindsvrouw geen verantwoordelijkheid.

De situatie is volgens haar zegsman hetzelfde als afgelopen weekeinde, toen de partijen na urenlange onderhandelingen uiteen gingen.

De nieuwe, informele gesprekken van dinsdag waren bedoeld om een uitweg te vinden uit het slepende conflict. De vakbonden schortten daartoe hun aangekondigde acties op.

Kader

De minister heeft opnieuw aangegeven dat er buiten het kader dat ze al had gesteld, niet valt te onderhandelen. Daarbinnen viel nog wel te praten.

Ter Horst heeft geëist dat de vakbonden haar bod met een positief advies aan hun leden zouden voorleggen. Dan zou ze de financiële voorstellen die ze vrijdagnacht heeft gedaan, omzetten in een officieel bod.

Achterban

Maar de meeste bonden vonden die eis te ver gaan. Drie van de vier wilden het neutraal aan hun achterban voorleggen, de NPB wilde het neutraal noch positief voorleggen.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de vakbond ACP benadrukte dat hij de vrijheid wil hebben om het bod aan de leden terug te koppelen zoals hij dat zelf wil. "Ik laat me geen dictaat door de minister opleggen", zei hij.

Patstelling

Volgens Van de Kamp is er nu sprake van een patstelling.

Als de minister niet voor woensdag 12.00 uur met een nieuw voorstel komt, gaan de bonden opnieuw actievoeren om een nieuw bod af te dwingen, zei de ACP-voorman. Welke acties dat zijn, maakte hij nog niet bekend.

Machtsspel

Voorzitter Hans van Duijn van de politievakbond NPB verwijt minister Ter Horst dat ze een machtsspel speelt in het conflict over een nieuwe cao.

"Deze manier van powerplay van de minister vind ik onaanvaardbaar en verontrustend", zei Van Duijn dinsdagavond nadat de gesprekken met het ministerie opnieuw op niets waren uitgelopen.

Sociale onrust

"De sociale onrust die nu gaat ontstaan, komt geheel op rekening van de minister", voegde hij daaraan toe. Volgens Van Duijn heeft de minister, net als afgelopen vrijdag, slechts een "dictaat" opgelegd door te eisen dat de bonden haar voorstellen positief aan hun achterban voorleggen.

"Ongelooflijk. Het is een schoffering van de politiemensen. Zo valt er niet te praten", zei hij na afloop van het overleg.

Actie

Ook de NPB-voorman wees erop dat de bonden gezamenlijk actie gaan voeren als Ter Horst niet voor woensdag 12.00 uur in beweging komt.

Volgens Van Duijn zijn er plannen voorbereid om weken actie te kunnen voeren. Dat zijn onder meer verkeersbeïnvloedende acties, zo liet hij weten.

Teleurgesteld

De minister is "buitengewoon teleurgesteld" dat de politievakbonden haar laatste voorstellen voor een nieuwe cao niet positief willen voorleggen aan hun achterban. Ze vindt dat de vakbonden de stap moeten zetten om een bod van die strekking te verdedigen. Dat zei ze dinsdagavond laat tegen Radio 1.

De vier bonden hebben de afgelopen weken een bemiddelingsresultaat van Doekle Terpstra neutraal overgebracht aan hun achterban, waarna het werd afgewezen. "Ik kan niet nog een keer dat risico nemen", zei de minister dinsdag.