AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam wist donderdag het negatieve sentiment niet van zich af te schudden. Het Damrak was de handelsdag met een ochtendhumeur begonnen; een reactie op de effectenbeurs in New York, die woensdag voor de tweede keer op rij met overwegend koersdalingen sloot. Rond het middaguur noteerde de toonaangevende AEX-index een daling van 1,22 punten, ofwel 0,4 procent, naar 280,93 punten.

Beursstemming (video): AEX levert in op slechte berichten.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Tweede krimp BBP, Nederland in recessie.
Verder: Fors lagere winst ING iets slechter dan verwacht, Wolters Kluwer afgestraft op winstalarm.

"Dat Nederland nu ook officieel in een recessie zit, zal de stemming er niet beter op maken, maar ook niet veel slechter. Het was allang geen geheim meer dat het met de economie niet zo loopt zoals het moet, dus de gemiddelde belegger zal van dit nieuws niet zo schrikken", aldus een analist. Bovendien halen de meeste hoofdfondsen hun inkomsten uit het buitenland.

Uitgever Wolters Kluwer bungelde onderaan met een verlies van ,3 procent op 9,77 euro na de winstwaarschuwing van een dag eerder. Wolters Kluwer sleurde met zijn onheilstijding over de uitgeversmarkt ook de branchegenoten Reed Elsevier en VNU mee. "Dat de advertentieinkomsten teruglopen geldt natuurlijk net zo goed voor deze bedrijven", aldus een handelaar. Reed Elsevier zakte ruim 2 procent en VNU verloor 1,7 procent.

Op de beursvloer ging ook veel aandacht uit naar ING, dat een daling noteerde van 1,2 procent naar 14,18 euro. ING maakte voorbeurs bekend een flink lagere winst te hebben geboekt door de beursmalaise. Van de andere financiële instellingen noteerde alleen Aegon een klein verlies van 0,3 procent.

Bovenaan de AEX-index prijkte LogicaCMG met een winst van 9,4 procent op 1,86 euro. Het automatiseringsbedrijf wist beleggers gerust te stellen door vast te houden aan zijn eerder uitgesproken verwachting, dat het aan het einde van dit jaar op zijn minst quitte zal draaien.

Midkap

Op de MidKap sprong voedingsconcern Wessanen eruit met een verlies van 5,2 procent naar 5,50 euro. Het bedrijf werd door beleggers nog afgerekend op een winstwaarschuwing die het een dag eerder had bekendgemaakt.

De Amsterdamse beurs was de enige beurs in Europa die overwegend rood was gekleurd. De belangrijkste indices in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden iets hoger. De CAC-40 in Parijs 0,2 procent, de FTSE-100 in Londen 0,4 procent en de DAX in Frankfurt 0,3 procent.

Deutsche Telekom was de grote winnaar in Frankfurt. Het telecomconcern presenteerde onverwacht zijn eerste kwartaalwinst in bijna twee jaar en ging 4,5 procent in koers omhoog. Staalfabrikant ThyssenKrupp profiteerde van solide resultaten (plus 2,3 procent).

Euro

In de Europese valutahandel wist de euro wat op te krabbelen na een sterke daling op de Aziatische wisselmarkten. De munteenheid kostte 1,1475 dollar, wel minder dan de slotkoers van 1,1495 woensdag. In ponden sterling daalde de euro van 0,7095 naar 0,7090.