FRANKFURT - De Europese Centrale Bank heeft geen ruimte om de rente te verlagen. Inflatiedruk kan er zelfs toe leiden dat de rente zal worden verhoogd.

Dat zei Axel Webel, president van de Duitse Bundesbank en bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), dinsdag na de presentatie van de jaarcijfers van de Bundesbank.

"Het is helemaal niet zeker dat de gemiddelde inflatie zal afzwakken in 2008", aldus Weber. Hij noemde de almaar stijgende olieprijs als belangrijke opdrijver van de inflatie.

In tegenstelling tot zijn Portugese collega Vitor Constancio, is Weber niet pessimistisch over de economische groei in Europa dit jaar.

Inflatie

Weber, een invloedrijk lid van de ECB, uit vaker zijn zorgen over een te hoge inflatie, terwijl sommige andere raadsleden zich meer met de economische groei bezighouden.

De kwestie onderstreept het dilemma waar de ECB in verkeert. Sinds juni vorig jaar houdt de centrale bank de rente constant op 4 procent, aangezien het een balans probeert te vinden tussen het gevaar voor hoge inflatie en het gevaar van lagere economische groei door de verslechterde Amerikaanse economie.