UTRECHT - De regels rond het invorderen van schulden moeten worden aangescherpt en ook worden gehandhaafd. Dat stelt de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden dinsdag in een rapport.

De overheid zou aan mensen met schulden de garantie moeten bieden dat zij te allen tijde de beschikking houden over een besteedbaar inkomen en over een normale inboedel.

Daarmee bevordert de overheid een stabilisatie van de schuldsituatie en verslechtert de toestand van de debiteur niet.

Regels

Sociaal Raadslieden noemen verschillende schuldeisers die zich niet aan de regels houden of de wetgeving te ruim toepassen. Incassobureaus en energiebedrijven berekenen soms te hoge incassokosten.

Deurwaarders leggen een te groot beslag en de Belastingdienst en Sociale Dienst houden regelmatig te veel in als een schuld moet worden afgelost.

Beroep

De organisatie doet een dringend beroep op de ministers en kamercommissies van Justitie, Financiën en Sociale Zaken om te handelen naar de bevindingen in haar rapport. Eerder deze week besloot minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dat er geen wettelijk maximum komt voor buitengerechtelijke incassokosten.

De bewindsman had het afgelopen jaar onderzocht of deze kosten vaak onredelijk hoog zijn en concludeerde dat wetgeving niet nodig is.

Volgens Hirsch Ballin brengen incassobedrijven incidenteel onredelijke kosten in rekening. Maar in voorkomende gevallen kan de consument naar de rechter stappen.