DEN HAAG - Het kabinet is niet van plan nog een cent extra uit te trekken voor de politie-cao. Na het "buitengewoon ruime" bod van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is het nu tijd dat de politiebonden ook een stap doen.

Dat zei minister Wouter Bos van Financiën dinsdag tijdens zijn wekelijks interview met RTL-Z.

Bos zei te vrezen voor een loon-prijsspiraal als het kabinet nog dieper in de buidel zou tasten. Het bod van Ter Horst ging volgens hem al "bijna verder dan te verantwoorden is".

Bos zei ook "geschrokken" te zijn van berekeningen van het Centraal Planbureau, waaruit blijkt dat de politiesalarissen er minder bekaaid afkomen dan de bonden beweren.

Appels

Volgens het planbureau laten de politiebonden in hun cijfers allerlei elementen weg die gunstig zijn voor de politie, zoals extra toeslagen, een kortere werkweek en eerdere pensionering. "De bonden hebben slim geopereerd", aldus Bos. Hij riep ze op nu "appels met appels" te vergelijken.

De minister zei zich zorgen te maken dat werknemers in andere sectoren, zoals verpleegkundigen en leraren, nu ook met hogere looneisen komen. "Haasje over" met lonen zou volgens de bewindsman de economische groei aantasten. "Het is tijd om een dikke streep te zetten."

Structureel

Het CPB concludeert dat het eindbod dat minister Ter Horst de vakbonden half februari heeft gedaan, politiemensen in 2008 en 2009 ruwweg 100 tot 200 euro netto per maand oplevert. Dat loonbod kost structureel 320 miljoen euro en bevat daarnaast 80 miljoen euro aan incidentele lasten.

Tijdens de mislukte onderhandelingsronde afgelopen vrijdag heeft Ter Horst de bonden informeel aanvullende voorstellen gedaan, waaronder in totaal 1800 euro aan eenmalige (bruto) toelages in 2008 en 2009 voor alle agenten.

Brief

Dit voorstel zou 350 miljoen euro aan structurele kosten met zich meebrengen, aangevuld met 220 miljoen euro aan incidentele lasten. Dat heeft de minister dinsdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Ter Horst kwamen de vakbonden vrijdag met een gezamenlijk eisenpakket dat structureel ruim 100 miljoen euro meer kost dan het maximale budget van Binnenlandse Zaken.