WASHINGTON - Vijf belangrijke centrale banken in de wereld hebben dinsdag maatregelen aangekondigd om de nerveuze financiële markten te kalmeren en de daling van de dollarkoers tegen te gaan. Het gaat om een gezamenlijke actie.

De banken zeggen sinds december, toen ze ook een gezamenlijke verklaring naar buiten brachten, intensief samen te werken. Bankaandelen in Europa en de Verenigde Staten schoten in reactie op het nieuws omhoog.

Leentermijn

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), kondigde aan voor 200 miljard dollar aan leningen beschikbaar te stellen. Banken hoeven pas over 28 dagen terug te betalen. Normaal gesproken is de leentermijn een dag. De Fed zal bovendien tot 30 miljard dollar aan de Europese Centrale Bank (ECB) en tot 6 miljard dollar aan de Zwitserse centrale bank (SNB) beschikbaar stellen.

De Bank of England gaat volgende week 10 miljard pond sterling aan extra driemaandsleningen aanbieden. Ook de Bank of Canada kondigde maatregelen aan.

Dollarliquiditeit

De ECB is van plan in een veiling voor 15 miljard dollar aan dollarleningen aan te bieden aan banken in de eurozone. Ook de SNB injecteert dollars in de kredietmarkt, voor een totaal van 6 miljard dollar. "De SNB zal voor dollarliquiditeit zorgen zo lang het nodig is", aldus de bank in een verklaring.

Met de maatregelen willen de banken de liquiditeit op de geldmarkten vergroten. Sinds het begin van de wereldwijde kredietcrisis, afgelopen zomer, hebben banken moeite om aan geld te komen.