UTRECHT - De AOb is "bezig met een actietraject" om hogere salarissen voor leraren af te dwingen. Dat heeft deze vakbond voor docenten dinsdag gezegd.

De AOb is "bezig met een actietraject" om hogere salarissen voor leraren af te dwingen. Dat heeft deze vakbond voor docenten dinsdag gezegd. In Den Haag en Delft willen leraren op 26 maart al een wilde staking houden.

Sympathie

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft sympathie voor de staking, maar wil eerst het overleg met minister Ronald Plasterk van Onderwijs afwachten. De bond eist voor het einde van deze maand duidelijkheid over zijn beloofde inzet van 1,1 miljard euro om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken.

Schept Plasterk niet uiterlijk deze maand duidelijkheid, dan volgen in mei acties, dreigt de AOb. Vice-voorzitter Ton Rolvink van de bond klaagt dat de scholen geen afspraken willen maken over leraren die carrière willen maken èn les willen blijven geven.

Afschaffing

Rolvink stelt bovendien dat het ministerie niet genoeg geld uittrekt om docenten versneld meer loon te geven. Slechts voor een eerste stap zouden er middelen zijn. Eerder keerde de bond zich al tegen afschaffing van een regeling waarmee oudere docenten minder les hoeven te geven.

"Als op 28 maart blijkt dat bij die drie punten geen goede afspraken zijn gemaakt, zal de AOb de leden oproepen om in mei in actie te komen", aldus de AOb.

Actiedag

Leraren van verscheidene scholen in Delft en Den Haag lieten dinsdag weten niet langer te willen wachten en houden op 26 maart een landelijke actiedag. "We hebben er genoeg van dat de bonden de afgelopen maanden niets hebben bereikt met minister Ronald Plasterk", stellen zij in een verklaring.

De initiatiefnemers roepen middelbare scholen op deze dag geen les te geven. Ook zijn er op verschillende scholen in Den Haag debatten en is er 's middags een manifestatie op Het Plein.