LUXEMBURG - Boeren profiteren van de snel stijgende landbouwprijzen. Het inkomen van de Nederlandse boeren en tuinders is in 2007 4,9 procent hoger uitgevallen dan het jaar ervoor.

De inkomens zijn daarmee hersteld tot het niveau van 2000, meldde het Europees statistisch bureau Eurostat dinsdag. Het hogere agrarische inkomen ligt rond het EU-gemiddelde van 5,4 procent stijging in 2007.

Landbouwproducten zijn de laatste tijd fors duurder geworden, onder meer door explosief gestegen vraag uit China. Graan is vorig jaar 46 procent duurder geworden.

Eieren

Koolzaad en andere oliezaden voor onder meer biodiesel is dat 22 procent. Kippenvlees en eieren werden ook duurder, hoewel boeren met varkens en suikerbieten de prijzen juist zagen dalen.

Het gestegen loon komt mede tot stand door lagere arbeidskosten, een licht hogere productie bij iets lagere subsidies en hogere veevoer- en andere grondstofprijzen.

Estland

Per saldo zagen boeren in Litouwen hun inkomen het snelste stijgen (39 procent) in 2007: ze verdienen nu 2,5 keer meer dan in het jaar 2000. De boeren van Estland en Tsjechië staan ook in de top-drie van agrarische loonstijgingen, met een toename van 20 procent.

Minder gunstig verging het de boeren in Bulgarije en Roemenië, hoewel die landen in 2007 toetraden tot de Europese Unie. De boereninkomens zijn er gedaald met respectievelijk 8,5 en 17 procent. Ze vormen de hekkensluiters van de loonontwikkeling in de Europese landbouw.