DEN HAAG - De politievakbonden zijn sinds dinsdagmiddag opnieuw in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze proberen de impasse te doorbreken die in de nacht van vrijdag op zaterdag ontstond toen de onderhandelingen over een nieuwe cao weer vastliepen.

Het gesprek vindt plaats op het departement in Den Haag. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken laat de bijeenkomst over aan haar topambtenaar Dick Schoof. Op weg naar een debat in de Eerste Kamer weigerde ze iets te zeggen over het gesprek met de bonden.

Eigenlijk zouden dinsdag acties worden aangezegd bij het ministerie en de politiekorpsen. Als de bonden en het ministerie er toch niet uitkomen, worden de acties woensdag alsnog aangekondigd.

Clinch

De politievakbonden, die sinds eind vorig jaar met minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken in de clinch liggen over een nieuwe politie-cao, hebben om een nieuw gesprek gevraagd.

Afgelopen vrijdag spraken zij ook al met de minister en haar onderhandelaars, maar toen kwamen de partijen er niet uit.

Salarisverhoging

De vakbonden willen een flinke salarisverhoging voor de circa 53.500 leden, waaruit ook waardering blijkt voor de zwaarte van het politievak. Die waardering moet in de toekomst ook blijken uit de opbouw van het salarissysteem.

Over de inhoud van eventuele acties wilden de bonden nog niks kwijt. Wel is duidelijk dat een deel daarvan publieksonvriendelijk wordt. Maar mogelijk pakken de actievoerende agenten ook het coulancebeleid weer op, waarbij ze minder bekeuringen uitschrijven.