UTRECHT - De vakbonden richten zich in de derde actieweek in de kleinmetaal op de Bovag. Dinsdag grijpen monteurs het jaarlijkse dealercongres van de brancheorganisatie van autobedrijven aan om hun ontevredenheid over vastgelopen cao-onderhandelingen te uiten.

De bijeenkomst heeft plaats in het Beatrixtheater in Utrecht. De bonden gaan daar pamfletten uitdelen en demonstratief enkele kapotte auto's repareren. "De BOVAG en haar aangesloten bedrijven moeten inzien dat ze zonder hun vaklieden nergens zijn", aldus Jos Brocken van FNV Bondgenoten.

De bond organiseert dinsdag ook nog een bijeenkomst in Sluiskil (Zeeland).

Staking

Bovag-voorzitter Jan Ploeg kreeg maandag al te maken met actievoerders. Het personeel van zijn in Drachten gevestigde autobedrijf legde het werk de hele dag neer.

De stakingen begonnen vrijdag 22 februari. Volgens FNV Bondgenoten hebben inmiddels ongeveer 10.000 werknemers van circa 350 bedrijven het werk een dag neergelegd

Onderhandelingen

De cao-onderhandelingen in de sector liepen half januari vast. De vakbonden vinden het eindbod van de werkgevers onvoldoende.

De loonsverhoging die zij bieden is volgens hen nauwelijks genoeg om de koopkracht op peil te houden. Volgens de bonden investeren de werkgevers veel te weinig in hun personeel.

In de sector werken in totaal 400.000 mensen, veelal bij kleinere bedrijven.