DEN HAAG - Het ministerie van Financiën heeft telecomconcern KPN op de vingers getikt. KPN wijzigde zonder medeweten van de minister in 2001 het prospectus van uitgifte van nieuwe aandelen. Daardoor betaalde de staat mee aan het optieprogramma van KPN.

"Dat verdiende geen schoonheidsprijs", aldus de huidige minister van financiën Hoogervorst woensdag in antwoord op kamervragen. De Nederlandse staat is voor een derde eigenaar van KPN en deed eind 2001 mee in de emissie van het telecomconcern, dat destijds snel nieuw geld nodig had. In totaal haalde KPN 5 miljard euro op, waarvan 1,7 miljard van de Staat kwam.

Schulden

Een belangrijke voorwaarde was dat het geld uitsluitend voor de reductie van de torenhoge schulden zou worden gebruikt. KPN stond eind 2001 voor meer dan 22 miljard euro in het krijt en dreigde in te storten. Volgens Hoogervorst waren de opties, ter waarde van 100 miljoen euro, noodzakelijke bedrijfskosten en mochten ze daarom wel met het geld betaald worden.

Dat KPN de financiering van het plan echter wijzigde zonder medeweten van de staat, was niet netjes. Financiën ging uit van nieuwe aandelen ter afdekking, terwijl KPN uiteindelijk bestaande stukken kocht.

Scheepbouwer

De Staat betaalde overigens niet mee aan de opties voor de toen net aangestelde topman A. Scheepbouwer. Die trad volgens Hoogervorst in september al aan en toen werden zijn toegezegde opties al afgedekt, zonder geld uit de claimemissie.