AMSTERDAM - Uitzendbureaus zouden veel meer kansarme jongeren aan het werk kunnen helpen. Scholingsgelden komen nu vooral terecht bij kansrijke uitzendkrachten en de bemiddelaars, stelt FNV Jong na onderzoek onder flexwerkers in de uitzendbranche.

Volgens het zwartboek waarin de vakbond de ervaringen bundelde, wordt ruim 18 procent van de uitzendkrachten niet op tijd betaald, zijn jonge flexwerkers slecht op hoogte van risico's en krijgen ze niet de benodigde veiligheidsmiddelen. Ze dragen bijvoorbeeld geen veiligheidsschoenen, maar gympen als ze vrachtwagens lossen.

De FNV pleit daarom voor betere controles en wil ook dat de overheid met name jongeren beter voorlicht over de rechten en plichten die ze hebben bij uitzendbaantjes.

Gevaarlijke situaties

Volgens Judith Ploegman, voorzitter van FNV Jong, kennen veel jongeren hun rechten niet. "Jonge uitzendkrachten zijn de dupe van misstanden en belanden in gevaarlijke situaties door ontwetenheid over arbeidsvoorwaarden."

Ploegman noemt de resultaten van dit onderzoek schokkend. "Uitzendkrachten werken in slechte en onzekere omstandigheden, dat is onacceptabel."