DEN HAAG - Het plan van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) om de ov-chipkaart te verbeteren is "een complete flop". SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer zegt dat in reactie op de uitspraken van een Duitse computerexpert in Trouw van maandag. De hacker zou de hele beveiliging van de kaart heben gekraakt.

Volgens Roemer kan nu "een recent TNO-rapport, dat de veiligheidsrisico's van de ov-chipkaart bagatelliseerde de prullenbak in". En wat hem betreft "gaat de ov-chipkaart er achteraan".

Roemer wil voor donderdag een brief van Huizinga over de nieuwe stand van zaken. De Kamer overlegt dan met de staatssecretaris over de ov-chipkaart.

Karsten Nohl

De hacker die in Trouw wordt geciteerd is Karsten Nohl. Hij hoort bij een groepje Duitse computerexperts die eerder al een deel van de ov-chipkaart wisten te kraken.

Nohl zegt nu dat met een in een tas verborgen laptop in enkele minuten een ov-chipkaart van een medereiziger kan worden gekraakt en gekopieerd. Daarna kan op diens kosten worden meegereisd.

Trans Link Systems

Trans Link Systems, de producent van de OV-chipkaart, laat aanvullend onderzoek uitvoeren naar de beveiliging van de chip. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

De kaart staat sinds begin dit jaar hevig ter discussie, nadat hackers een deel van de beveiliging van de chip hadden gekraakt. TNO-onderzoek wees eind februari nog uit dat de gevolgen van deze kraak niet al te ernstig waren.

Aanvalsplan

Huizinga presenteerde eind februari een 'aanvalsplan' voor de chipkaart, die volgend jaar in het hele land als vervoersbewijs moet worden gebruikt. De bewindsvrouw baseerde zich op een TNO-rapport.

Rover

Rover, de belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer, is zeer ongerust over het laatste nieuws omtrent de ov-chipkaart.

De organisatie vreest dat "ondanks de belofte van TNO en TLS dat 'elektronisch zakkenrollen' niet mogelijk zou zijn, dit nu waarschijnlijk tóch zal lukken''.