AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam had dinsdag de nodige moeite met het vinden van een duidelijke richting. De AEX-index van de vijfentwintig belangrijkste fondsen doolde tussen de 485 en 492 punten. Uiteindelijk sloot de beurs op een stand van ,21 punten, een winst van 0,05 procent of 0,24 punten ten opzichte van de vorige dag.

Bekijk video

Handelaren en beleggers putten weinig moed uit de gang van zaken op Wall Street. Het was relatief rustig en de handel werd ook niet op gang gebracht door belangrijk bedrijvennieuws. "Het is doodstil", zei een handelaar. "Een hoop partijen schrijven hun eindejaarsstukken. Daar verwacht ik niet meer zoveel van. Toch denk ik dat de AEX-index zo tegen het einde van het jaar in de buurt van de 520 punten komt."

De beurs maakt zich op voor woensdag. Dan komt levens- en wasmiddelenfabrikant Unilever met mededelingen over de stand van zaken. "Daar verwacht ik wel wat van", aldus de handelaar.

De aandelen Unilever boekten een winst van 1,3 procent op 62,50 euro. Ondanks de relatieve rust waren er behoorlijke schommelingen. Zo klom het telecombedrijf Versatel met 8,7 procent tot 1 hele euro. Het bedrijf wil obligatiehouders afkopen tegen een fractie van hun inleg. Het is de vraag of ze ingaan op het bod. Mocht dat zo zijn, verandert Versatel in één keer van een doodziek bedrijf in een gezonde onderneming.

Goede tweede onder de stijgers was voedingsfonds Numico. Het aandeel steeg 3,5 procent tot 25,15 euro. Een reden voor de toch behoorlijke stijging was er volgens de handelaar niet.

Onderaan de lijst bungelde softwarebedrijf Getronics. Het fonds moest 4,4 procent inleveren op een stand van 3,87 euro. Het afgelopen jaar is het aandeel de helft in waarde gedaald. Het hoogste punt het afgelopen jaar was 7,75 euro. Het dieptepunt was 2 euro precies.

Onder de middelgrote fondsen was de stemming beter. De AMX-index klom 1,08 procent tot 461,56 punten. Softwarebedrijf Ordina was de grootste stijger en eindigde 6,4 procent hoger op 10,99 euro. CMG was het minst populair. Het fonds zakte ongeveer 3,8 procent tot ,84 euro.