WASHINGTON - Nederland heeft ruimte om zijn begrotingsbeleid voorzichtig te versoepelen om een verdere verslechtering van de economische situatie tegen te gaan. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepubliceerd tussentijds rapport over de wereldeconomie.

Het IMF stelt vast dat de internationale vooruitzichten de afgelopen maanden nog somberder zijn geworden. "De belangrijkste uitdaging voor de beleidsmakers is de vraag hoe het best kan worden bijgedragen aan een herstel."

In Europa hebben behalve Nederland ook Ierland, Finland en Spanje ruimte om de economie te stimuleren via hogere begrotingsuitgaven. Maar dat geldt volgens het IMF niet voor Frankrijk, Duitsland en Italië omdat die landen dan het maximaal toegestane begrotingstekort voor de eurolanden dreigen te overschrijden.

Het IMF verwacht dat de groei van de Nederlandse economie dit jaar uitkomt op 0,9 procent, fors minder dan de 3,5 procent in 2000. Dat komt vrijwel overeen met het eerder deze maand door het Centraal Planbureau (CPB) genoemde cijfer van 1,0 procent en de 0,8 procent van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgend jaar zal de groei volgens het IMF met 1,0 procent net zo mager zijn. Het CPB houdt het op 1,25 procent en DNB op 0,8 procent.

De inflatie in Nederland zal volgens het IMF sterk afnemen van 5,1 procent dit jaar tot 2,1 procent in 2002. Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking loopt flink op van 2,4 tot 3,7 procent.