BRUSSEL - Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en collega-ministers van andere EU-landen willen nog dit jaar een WTO-handelsakkoord. Dat bleek zondagavond in Brussel bij informeel overleg.

Het akkoord moet uiteindelijk voor alle landen ter wereld, waaronder ontwikkelingslanden, leiden tot lagere douanetarieven en betere afspraken over handel.

"Nederlandse bedrijven hebben belang bij makkelijke en goedkopere toegang tot buitenlandse markten. De Nederlandse consument profiteert ook als importtarieven verlaagd worden", zei Heemskerk.

Doha-ronde

De zogeheten Doha-ronde van de wereldhandelsorganisatie WTO strandde vorig jaar. De vier grote handelsblokken (VS, EU, India en Brazilië) konden het bij overleg in Potsdam niet eens worden.

Volgens Heemskerk staan inmiddels "veel seinen op groen": Europa heeft de ambitie om een doorbraak te bereiken op een ministeriële WTO-topconferentie in april. "De Verenigde Staten willen ook voor de presidentsverkiezingen later dit jaar een succes boeken. Bovendien zijn de landbouwprijzen hoog, dus is afbouw van subsidies nu iets makkelijker bespreekbaar."

Garantie

Heemskerk waarschuwde wel dat er nog het nodige werk is: er is geen garantie op succes, ook grote ontwikkelende landen Brazilië, India en China moeten hun steentje bijdragen.

De staatssecretaris ziet nog wel struikelblokken. Verschillende landen hebben zorgen over toegang van industriële goederen. Nederland hecht aan goede afspraken over handel in diensten. Verder wil Nederland aandacht voor zaken als dierenwelzijn en milieu in het handelsakkoord.

Heemskerk riep alle betrokkenen op "hun verantwoordelijkheid te nemen en vooral ook onze gezamenlijke voordelen van een WTO-akkoord te benadrukken".