AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa krabbelden woensdag in de loop van de ochtend weer wat op van een zwakke opening. Ook op het Damrak klomde teller naar positieve cijfers, mede dankzij steun van de banken/verzekeraars. De ergste schrik na de zelfmoordaanslagen in Riyad lijkt weer achter de rug.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Dat bracht de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX-index, naar een winst van 2,59 punten (0,9 procent) op 284,59. De handel was echter mager, zo meldden beursspelers.

Ahold was opnieuw aan de winnende hand. Ondanks een vergadering dinsdag waar sommige aandeelhouders zich geschoffeerd voelden, klom het aandeel verder omhoog, met 2,6 procent naar 5,89 euro. Vooral de indruk dat de Ahold-top de zaken in de greep begint te krijgen en de omvang van het gesjoemel in de VS en in Zuid-Amerika in zicht is, stimuleert het fonds.

De financiële instellingen keken omhoog met uitzondering van effectenbank Van der Moolen. Die moest 0,9 procent terug op 8,83 euro. Aegon won 2,5 procent op 9,02, ABN Amro 0,8 procent op 15,12, ING 0,35 procent op 14,51 en Fortis in procenten evenveel op 14,75.

Ook de chemiebedrijven krikten hun teruggelopen koersen weer wat op. DSM kreeg met 1,9 procent op 39,47 euro beloning voor een belangrijke investering in de lucratieve farmamarkt. In het Canadese Montreal gaat het concern vooruitstrevende geneesmiddelen produceren. Akzo Nobel profiteerde mee met 1,4 procent op 20,61.

Midkap

In de MidKap deed Vendex KBB na keurige kwartaalcijfers goede zaken door 4,3 procent winst te pakken op 9,68. Beleggers waarderen vooral de gestegen omzet, die concernbreed werd bereikt.

Van de grootste beurzen in Europa waren de beleggers in Londen het meest voorzichtig met een stijging van 0,1 procent voor de FTSE-100. In Parijs steeg de CAC-index 1,1 procent en de Frankfurtse DAX-index, waarin Lufthansa onderaan bungelde na de publicatie van dramatische kwartaalcijfers, deed het nog beter met een winst van 1,5 procent.

Euro

In de valutahandel keerde de rust weer wat terug na twee hectische dagen. De euro noteerde 1,1500 tegen een Europese slotkoers van 1,1495 dinsdag. In ponden sterling ging de eurokoers van 0,7135 naar 0,7125 pond.