DEN HAAG - Een onderhandelingsmarathon tussen de politievakbonden en minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft vrijdag niets opgeleverd. De gesprekken zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag afgebroken en de politiebonden bereiden zich inmiddels voor op acties rondom voetbalwedstrijden dit weekeinde, waaronder de toppers PSV-Ajax en AZ-Feyenoord.

De minister heeft tijdens de onderhandelingen in informele zin nieuwe voorstellen gedaan om tot een cao-akkoord met de politievakbonden te komen. Daarbij heeft zij een substantieel bedrag toegevoegd aan het oude, eerder door de bonden afgewezen bod. De bonden hebben niettemin negatief gereageerd.

Naast het eerdere loonbod van 3,5 procent voor dit jaar en 3,3 procent voor volgend jaar, kwam de minister met een salarisverhoging van 3,25 procent in 2010 en met 2,2 procent voor een nieuwe functiewaardering, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Eerdere voorstellen

In de eerdere voorstellen kregen agenten in de salarisschalen tot en met 9 een eenmalige uitkering van 1200 euro dit jaar en 600 euro volgend jaar.

Daarbij ging het om 85 procent van alle agenten (circa 46.000 mensen). In het nieuwe, informele bod zijn de eenmalige uitkeringen voor alle agenten bestemd. Voor de agenten tot en met schaal 9 komen die neer op 2400 euro dit jaar en 1200 euro volgend jaar.

De totale kosten van het oude eindbod bedragen 320 miljoen euro voor de structurele loonsverhogingen en 80 miljoen voor de incidentele uitkeringen. In de nieuwe voorstellen zijn die bedragen verhoogd naar respectievelijk 350 en 220 miljoen.

Ze zei verbijsterd te zijn dat de vier vakbonden niet zijn ingegaan op de "majeure beweging" met een bod "dat bijna over de grens heengaat".

Onderhandeld

De minister en de politievakbonden hebben sinds vrijdagmiddag 13.00 uur onderhandeld over een nieuw cao-bod. De bonden ACP en ANPV hadden vooraf gewaarschuwd dat zij voor middernacht een fatsoenlijk bod van Ter Horst wilden. De minister had eveneens aangegeven dat ze voor die tijd uitzicht op een oplossing wilde hebben.

Verkeerde tactiek

De bonden verwijten haar een verkeerde tactiek te hebben gevolgd tijdens de onderhandelingen. In de mislukte gespreksronde hebben de grote vakbonden ACP en NPB elkaar opnieuw gevonden. De bonden zullen met ingang van dit weekeinde collectief actievoeren, ondanks het feit dat de NPB de minister in eerste instantie meer tijd had gegund.

Harde acties

De vakbondsleden hebben deze week het vorige cao-bod van de minister definitief verworpen. Een periode van harde acties lijkt nu aangebroken. De politiebonden zullen volgende week meer bekendmaken over het soort acties dat zij voor ogen hebben. "Laten we duidelijk zijn: Ik heb dit niet gewild", zei Ter Horst daarover.

Ze deed tevens een beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de politiekorpsen.

KNVB

De voetbalbond KNVB verwacht problemen als de vier competitiewedstrijden zondag niet doorgaan vanwege de voorgenomen politieacties. "Uit sportief oogpunt is dat heel problematisch, je krijgt een andere competitie. En voor ons rijst dan de vraag hoe we die wedstrijden weer in moeten plannen", aldus een woordvoerster van de bond zaterdag.

De KNVB wacht nog op het besluit dat de burgemeesters nemen. Zij moeten bepalen op de wedstrijden door kunnen gaan of niet. "Maar het zou heel vervelend zijn als de wedstrijden niet doorgaan, dan hebben we wel een probleem."

Boetes

De politie deelt vanaf maandag alleen nog in ernstige gevallen boetes uit. Overtredingen die geen direct gevaar opleveren voor de openbare orde of veiligheid, worden afgedaan met een waarschuwing.

CAO

De minister en de vakbonden liggen sinds begin december met elkaar overhoop over de nieuwe cao. Nadat twee voorstellen van de minister terzijde waren geschoven, werd oud-vakbondsman Doekle Terpstra ingeschakeld als bemiddelaar. De achterban van de politiebonden wees het voorstel dat daaruit voortkwam echter af.

Kamer

De Tweede Kamer heeft vorige week bij de minister aangedrongen op een "fatsoenlijk bod" voor de politie. Een Kamermeerderheid vroeg Ter Horst daar meer geld voor vrij te maken.

CDA en PvdA

De politiebonden zijn verantwoordelijk voor het stuklopen van de onderhandelingen over de politie-CAO. Zij zijn niet ingegaan op het goede bod dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) hen heeft gedaan. Dat vinden de regeringspartijen CDA en PvdA.

"Dit was het wel even", zei waarnemend PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. "Het is nu aan de bonden om zich te verantwoorden aan de samenleving." CDA'er Henk Jan Ormel vindt dat er niet veel rek meer zit in de onderhandelingen. "Ergens moet het stoppen."

CDA'er Henk Jan Ormel vindt dat er niet veel rek meer zit in de onderhandelingen. "Ergens moet het stoppen. Dit gaat veel te lang duren en heeft zijn effecten op de samenleving."