BERLIJN - Het wettelijke minimumloon dat eind vorig jaar werd ingevoerd voor Duitse postbodes, is onwettig.

Dat heeft een rechter in Berlijn vrijdag bepaald. Het Nederlandse postbedrijf TNT had met enkele andere postbedrijven om het minimumloon een rechtszaak aangespannen tegen de Duitse staat.

De dienstenvakbond Verdi kwam vorig jaar een minimumloon overeen van 9,80 euro per uur met voormalig monopolist Deutsche Post.

Regering

De regering verklaarde die afspraak algemeen bindend voor alle Duitse postbodes zonder daarover te overleggen met de concurrenten van Deutsche Post.

Die beslissing was volgens de rechter strijdig met de wet en schond de rechten van TNT en Pin Group, een andere tegenstrever van Deutsche Post.

Die bedrijven kunnen niet profiteren van de schaalvoordelen van Deutsche Post, dat ongeveer 90 procent van de postmarkt in handen heeft.

Blij

Directeur Mario Frusch van TNT Post in Duitsland verklaarde in een reactie blij te zijn dat de rechtbank de rechtsopvatting van het bedrijf deelt.

Hij spreekt van een belangrijke eerste stap. Het Duitse ministerie van Arbeid heeft direct beroep aangetekend tegen de uitspraak, aldus Duitse media.

8 euro

TNT betaalt momenteel gemiddeld circa 8 euro per uur aan zijn postbezorgers in Duitsland.

Bij een verhoging naar 9,80 euro per uur zou het bedrijf per bezorgde brief 2,5 keer zo veel kosten maken als Deutsche Post, dat veel meer poststukken te bezorgen heeft, zo rekende TNT-topman Peter Bakker onlangs voor.

Beëindiging

De post- en pakketbezorger sloot niet uit dat het zijn postactiviteiten in Duitsland zou moeten beëindigen als de rechter het wettelijk minimumloon zou handhaven.

Het concern lijdt nog altijd verlies op de postbezorging in Duitsland, waar het in andere sectoren en gebieden wel winstgevend is.

Goed nieuws

De uitspraak kan ook goed nieuws blijken te zijn voor de concurrenten van TNT in Nederland.

Het kabinet stelde eind vorig jaar de volledige vrijgave van de postmarkt uit wegens de situatie in Duitsland. Pas als daar het speelveld gelijk is, wordt ook de Nederlandse markt verder geliberaliseerd.

Oneerlijk

Van een eerlijke situatie is volgens TNT echter nog steeds geen sprake, ook als de uitspraak van vrijdag in hoger beroep overeind blijft.

Frusch wil pas van een gelijk speelveld spreken als Duitsland ook een einde maakt aan de vrijstelling van Deutsche Post van BTW.