AMSTERDAM - Kabelbedrijf UPC heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een winst voor belastingen en andere posten behaald van 57 miljoen euro. In het laatste kwartaal van 2002 was dat nog een verlies van 396 miljoen. Dat heeft UPC woensdag gemeld.

De omzet steeg in de eerste drie maanden met 2,5 procent naar miljoen euro. Bestuursvoorzitter John Riordan toonde zich tevreden over de resultaten. Hij stelde dat UPC aan de eigen verwachtingen had voldaan of die zelfs had overtroffen.

UPC-dochter Priority Telecom, dat een eigen beursnotering heeft, zette 26,6 miljoen euro om in de eerste drie maanden van dit jaar. De kwartaalomzet bij het telecombedrijf daalde met 2,25 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2002. Het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) steeg met bijna 38,5 procent naar 2,6 miljoen euro.

Bij de lokale fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs steeg het aandeel Priority Telecom woensdagmorgen met 3 procent naar ruim 1 euro. Het aandeel van moederbedrijf UPC is veel minder waard en stond op een schamele 5 eurocent.

UPC maakte verder bekend tot eind september op de kredietfaciliteit van zijn banken te kunnen rekenen. Daarmee stelde het kabelbedrijf voldoende tijd te hebben om de financiële herstructurering af te ronden. De onderneming wil schuldpapieren van obligatiehouders omruilen in aandelen van een nieuwe houdstermaatschappij 'New UPC'.

De uitvoering van het schuldsaneringsplan is vertraagd doordat schuldeiser InterComm Holdings, een Amerikaans investeringsfonds, zich tegen de omwisseloperatie verzet. Het wachten is op een uitspraak van de Hoge Raad. UPC ziet de uitspraak vol vertrouwen tegemoet en verwacht dat de omwisseloperatie aan het einde van het tweede kwartaal kan plaatsvinden, liet het bedrijf woensdag weten.