DEN HAAG - Het Centraal Planbureau (CPB) hoopt vrijdagmiddag een doorrekening van het laatste bod voor de politie-cao klaar te hebben.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en de politievakbonden kunnen de conclusies in dat geval betrekken in een gesprek dat zij vanaf het begin van de middag zullen voeren over het loonbod dat de agenten recent hebben afgewezen.

Ter Horst heeft de Tweede Kamer vorige week toegezegd dat het CPB snel zal kijken naar haar eindbod in het cao-conflict met de politie.

Uit de rekenexercitie moet precies blijken wat de voorstellen van de minister netto betekenen voor politiemensen. De vakbonden en Ter Horst leggen het loonbod verschillend uit.

Berekening

Het CPB liet vrijdag weten dat wordt geprobeerd de berekening af te leveren voordat de minister opnieuw met de bonden in gesprek gaat. Een zegsvrouw hield daarbij wel een kleine slag om de arm.

De grote vakbond NPB heeft woensdag het cao-bod van de minister verworpen. Daarmee werd het eindbod definitief van tafel geveegd. Eerder al oordeelde de achterban van de bonden ACP en ANPV negatief over het voorstel.

Harde acties

De politievakbonden en de minister hebben elkaar tot uiterlijk middernacht gegeven om tot een oplossing te komen. De meeste agenten hebben haar eindbod afgewezen. De bonden dreigen nu met harde acties. "We hebben elkaar tot vanavond twaalf uur de tijd gegeven om een oplossing te vinden" , zei de bewindsvrouw.

Ter Horst heeft het overleg inmiddels verlaten. Haar topambtenaar Dick Schoof, die bij het departement verantwoordelijk is voor de politie, zet de gesprekken voort. Bij het verlaten van het pand wilde Ter Horst niet zeggen of ze meer kan bieden dan ze heeft gedaan.

Bos

Ook minister Wouter Bos (Financiën) deed daarover na afloop van de ministerraad geen mededelingen. Op de vraag of de bonden op iets extra's kunnen rekenen, zei hij: "Dat weten we voor middernacht. Maar de minister van Financiën onderhandelt niet".

Volgens voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp is in het eerste uur door de partijen teruggeblikt op het traject dat achter hen ligt. De vakbonden liggen al sinds december met de minister in de clinch over een nieuwe cao voor ongeveer 53.500 agenten.