UTRECHT - Door de komst van praktijkondersteuners is er voorlopig geen huisartsentekort te verwachten. Dat blijkt uit cijfers dat het Capaciteitsorgaan, het expertisecentrum dat de vraag en het aanbod van medisch specialisten bijhoudt, in het artsenblad Medisch Contact van deze week vrijgeeft.

De huisartsenopleiding hoeft minder sterk te groeien dan verwacht, aldus het plan van het Capaciteitsorgaan. De opleiding breidt licht uit van 516 naar 540.

Zes jaar geleden dreigde een groot tekort aan huisartsen. Toen werd becijferd dat in 2012 het tekort mogelijk 20 procent zou bedragen. Een stijging van het aantal huisartsen in opleiding van 50 procent heeft dat tekort afgewend.

Extra werk

"Extra werk waarvoor wij bij eerdere berekeningen de huisarts nodig achtten, wordt nu door de praktijkondersteuner gedaan", zegt Henk Leliefeld, directeur van het Capaciteitsorgaan. "Daarnaast werken huisartsen, waarschijnlijk door de hogere verdiensten, langer door dan verwacht."

Een huisarts werkt nu nog gemiddeld 0,76 fte. Dat is bijna een dagdeel per week minder dan in 2000. In de berekeningen gaat het Capaciteitsorgaan ervan uit dat de huisartsen gemiddeld niet nog minder uren per week gaan werken. "Maar we kunnen er op dit punt best naast zitten", aldus Leliefeld.