AMSTERDAM - De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis heeft een financiële tegenvaller van 1,5 miljard euro te verwerken gekregen door de Amerikaanse hypotheekcrisis. De bankverzekeraar boekte vorig jaar een nettowinst van 4 miljard euro, meldde Fortis vrijdag.

Dat is 8 procent minder dan in 2006.

De bankverzekeraar boekte in totaal 3 miljard euro af. Daarvan werd 2,7 miljard euro bij het bankbedrijf afgeschreven in verband met risicovolle beleggingen in de subprime-markt, de onderkant van de Amerikaanse hypotheekmarkt.

De resterende 0,3 miljard euro werd afgeboekt bij de verzekeringstak. De helft van de totale afboeking ging van de nettowinst af.

Winst

In de nettowinst van 4 miljard euro zit een boekwinst verwerkt van 947 miljoen euro op de verkoop van het belang in het Spaanse CaiFor. Analisten hadden een nettowinst van 4,16 miljard euro voorspeld. De meesten hadden bij hun prognose zowel de boekwinst als de tegenvallers buiten beschouwing gelaten.

Fortis meldde in januari zelf al een nettowinst voor 2007 te verwachten van 4 miljard euro. De bankverzekeraar voorspelde toen een tegenvaller door de hypotheekcrisis van 1 tot 2 miljard euro.

Verzekeringstak

Het bankbedrijf van Fortis boekte vorig jaar een scherpe winstdaling van 44 procent en kwam uit op 1,8 miljard euro. De winst van de verzekeringstak groeide met 12 procent.

Beleggers reageerden negatief op de cijfers van Fortis. Het aandeel maakte vrijdagochtend een koersval van ruim 4 procent, maar krabbelde later weer op. Drie kwartier na opening van de beurs stond het aandeel 1,5 procent lager op 14 euro.

Conclusie

Analisten van Rabo Securities noemden de resultaten "beter dan verwacht". Zakenbank Petercam zei het moeilijk te vinden de resultaten te analyseren. "We moeten dieper in de resultaten duiken om tot een heldere conclusie te komen."

Fortis, dat vorig jaar samen met het Spaanse Banco Santander en Royal Bank of Scotland ABN Amro overnam voor ruim 70 miljard euro, zei dat de integratie van de gekochten onderdelen "volledig op koers" ligt.

Gevolgen

De nettobijdrage van de door Fortis ingelijfde ABN Amro-onderdelen op het resultaat kwam uit op 179 miljoen euro. Het gaat om het Nederlands bankbedrijf, het onderdeel vermogensbeheer en het zogeheten asset-management.

Topman Jean-Paul Votron stelde vast dat Fortis "niet immuum voor de gevolgen van de onrust op de financiële markten was." Hij meldde in "exclusieve onderhandelingen te zijn over een een nieuwe transactie". Binnen drie weken komt Fortis met meer nieuws over de transactie. Meer wilde Votron niet zeggen.