ROME - De luchtvaartmaatschappij Air France-KLM brengt volgende week donderdag of vrijdag een bindend bod uit op zijn noodlijdende Italiaanse branchegenoot Alitalia. Dat heeft een vakbondsmedewerker donderdag gezegd tegen persbureau Reuters na een gesprek met het bestuur van Alitalia.

De vakbondsmedewerker zei dat het Frans-Nederlandse bedrijf niet alleen overeenstemming heeft met Alitalia, maar ook met de Italiaanse regering, de Europese mededingingsautoriteiten en de vakbonden. Het aantal banen dat Air France-KLM wil schrappen om Alitalia weer winstgevend te maken, zou in lijn zijn met een eerder reorganisatieplan van de Italiaanse luchtvervoerder.

De Italiaanse staat heeft bijna de helft van de aandelen Alitalia in handen, maar wil van dat belang af. De nationale luchtvervoerder lijdt een verlies van 1 miljoen euro per dag en wordt al jaren met geld uit de staatskas op de been gehouden.

Toch is het bedrijf voor Air France-KLM interessant omdat het lucratieve landingsrechten in Italië bezit.

Air One

De eveneens Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One heeft eveneens haar zinnen gezet op het volgens sommige analisten op een haar na failliete Alitalia. Het bedrijf begon zelfs een proces om een einde te maken aan de exclusieve onderhandelingen met Air France-KLM. De rechter gaf Air One vorige week ongelijk.

Binnen de Italiaanse politiek gaan echter nog steeds stemmen op om Alitalia in Italiaanse handen te laten en een overname door Air France-KLM te blokkeren. Vooral in Noord-Italië is het verzet hevig, omdat Air France-KLM beduidend minder gebruik wil gaan maken van de luchthaven Malpensa in Milaan.

Dat zou in die regio duizenden banen kunnen kosten.