DEN HAAG - Zeker dertig stations in de zuidelijke vleugel van de Randstad ondergaan de komende jaren een ware metamorfose. Rondom de stations verrijzen tot 2020 zo'n 40.000 woningen en een miljoen vierkante meter aan kantoorruimte.

Die plannen ontvouwde de Zuid-Hollandse gedeputeerde Manita Koop (Ruimtelijke Ontwikkeling) donderdag bij station Moerwijk in Den Haag. Moerwijk is het eerste station dat een metamorfose ondergaat.

De eerste schop zal over twee jaar de grond ingaan, zo zei de Haagse wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) tijdens de presentatie van de plannen te verwachten.

Stedenbaanconcept

Het zogenaamde stedenbaanconcept moet hoogwaardig openbaar vervoer tussen onder meer de steden Leiden, Gouda, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht garanderen.

De treinen op de stedenbaan maken gebruik van bestaand spoor en zullen vaker en sneller rijden. Reizigers zullen daardoor iedere zes tot acht minuten een trein kunnen nemen.

In december spraken onder meer het ministerie van Verkeer en Waterstaat, verschillende gemeenten en de Nederlandse Spoorwegen af zich in te spannen voor de stedenbaan. De plannen voor station Moerwijk zijn daar een eerste uitwerking van.