DEN HAAG - Nederland heeft te weinig grote evenementen. Sporttoernooien als het Europees Kampioenschap voetbal en het WK Wielrennen en grote tentoonstellingen als de Floriade worden zeer gewaardeerd door het publiek, maar zijn te zeldzaam.

Dat blijkt uit een ondervraging van 1000 mensen van 13 jaar en ouder in opdracht van belangenorganisatie Toerisme en Recreatie Nederland (TRN). Nederlanders vinden dat er veel jaarlijkse evenementen zijn. Er zijn echter te weinig grote uitschieters zoals belangrijke sportoernooien of evenementen als het Amsterdamse botenspektakel Sail, de bloemenshow Floriade en de viering van het Van Gogh-jaar. Die vormen maar 10 procent van het totaal.

TRN vreest dat het aantal speciale evenementen verder gaat afnemen door het slechte economische klimaat. Dat is een slechte zaak, vindt de organisatie, want het zijn juist deze blikvangers die Nederland op de kaart zetten.

Uit de enquete bleek verder dat 80 procent van de mensen dit jaar een evenement heeft bezocht en daarbij gemiddeld 36 euro uitgaf. Bezoekers van dansfestijnen gaven met 67 euro het meest uit. Wereldmuziek kostte het minst met een besteding van 9,45 euro.