AMSTERDAM/BUNNIK - De autoverkoop heeft niet geleden onder de invoering van de slurptax op 1 februari.

Dat blijkt uit de verkoopcijfers van auto's over de maand februari, die de brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging donderdag publiceerden.

In de afgelopen maand werden 50.409 nieuwe personenauto's geregistreerd, 22 procent meer dan in dezelfde maand in 2007.

In totaal kochten Nederlanders 116.705 auto's in de eerste twee maanden van 2008. Dat betekent een groei van 6,1 procent ten opzichte van de eerste twee maanden van 2007.

Wijziging

Met ingang van 1 februari wijzigden de aanschafprijzen van een groot aantal automodellen. Milieuvervuilende brandstofslurpers werden tot tienduizenden euro's duurder, terwijl de prijzen van kleine auto's met zuinige motoren aanzienlijk daalden.

De prijsaanpassingen hebben gevolgen voor de verkoop van diverse automodellen. De verkoopcijfers van bijvoorbeeld de Kia Sorrento, een SUV, halveerden ruimschoots na 1 februari.

Daar staat tegenover dat de verkoop van de veel kleiner Peugeot 207 bijna verdubbelde.

In de lift

Over de hele linie zat de autoverkoop de afgelopen maanden dus flink in de lift.

Kenners in de autobranche voorspelden maanden geleden al dat kopers van Lamborghini's, Ferari's, Landrovers en Porsches zich niet laten afschrikken door een fors verhoogde catalogusprijs.

Dalende verkoop

De autobranche hield desondanks rekening met een dalende autoverkoop, als gevolg van onder meer de slurptax en de verhoogde accijns op diesel.

Zo dacht de Nederlandse Dealer Associatie (NDA) vorig jaar oktober nog dat het aantal verkochte auto's in 2008 zou dalen naar 487.000 exemplaren.

De NDA ging er destijds vanuit dat er over 2007 ongeveer 500.000 nieuwe auto's zouden worden verkocht.