WOERDEN - De politievakbond NPB heeft woensdag het cao-bod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) verworpen.

Bondsvoorzitter Hans van Duijn zei dat 43 procent van de leden een stem heeft uitgebracht en daarvan was 91 procent tegen het bod.

De NPB is na de ANPV en de ACP de derde landelijke politievakbond die stellig 'nee' zegt tegen het laatste bod van Ter Horst. De bond voor hoger politiepersoneel accepteert het bod, mits een aantal wijzigingen wordt doorgevoerd.

Harde acties

Als de minister voor vrijdag middernacht niet met een gullere bieding komt, gaan de bonden harde acties voeren, hebben ze aangekondigd. De partijen komen vrijdagmiddag weer bij elkaar.

NPB-voorzitter van Duijn zei woensdag dat alvast alles dat voor actievoeren nodig is in gang wordt gezet. Dit voor het geval het gesprek met de minister vrijdag misloopt. Nieuwe acties zullen deels publieksvriendelijk zijn, maar een ander deel "gaat echt wel zeer doen", aldus Van Duijn. Over de inhoud van eventuele acties wilde hij niks zeggen.

Front

Een NPB-woordvoerder zei eerder deze week dat het goed zou zijn als alle bonden één front vormen in het geval er voor zaterdag geen cao ligt. De NPB wil daarover overleggen met onder meer de ACP.

Ook die vakbond bereidt zich voor op acties en heeft de regionale actiecentra bemand. ACP en NPB trokken in januari al samen op, onder meer met een stakingsactie bij het KLPD.

Eindbod

Het laatste cao-bod van minister Ter Horst dateert van 13 februari, toen zij de uitkomsten van een bemiddelingspoging van Doekle Terpstra overnam als eindbod. De loonsverhoging die ze voorstelt is 3,5 procent per 1 februari 2008 en 3,3 procent per 1 januari 2009.

Verder wil ze agenten tot en met schaal 9 in juli een eenmalig bedrag geven van 1200 euro bruto en nog eens 600 euro bruto in juli volgend jaar. Ongeveer 46.000 agenten komen hiervoor in aanmerking.

De bonden hebben het bod neutraal aan hun leden voorgelegd. Die lieten al snel blijken dat ze er niks in zien. Ter Horst biedt te weinig geld en bovendien spreekt uit het voorstel onvoldoende waardering voor de zwaarte van het politiewerk, vinden veel vakbondsleden.

Debat

De PVV in de Tweede Kamer vraagt opnieuw een debat met minister Ter Horst over het cao-conflict. Kamerlid Hero Brinkman wil met de minister in debat voordat zij vrijdag een ontmoeting heeft met de politievakbonden.

Brinkman verwacht weinig van dat gesprek tussen de minister en de bonden. "Ze neemt geen zak geld mee en dus zullen de politiemensen niet tevreden zijn", zei de PVV'er woensdag.

De Tweede Kamer heeft vorige week een spoeddebat gehouden over het slepende cao-conflict bij de politie. Daarin werd duidelijk dat een Kamermeerderheid wil dat Ter Horst extra geld vindt om de agenten "een fatsoenlijk loonbod" te doen.