ROTTERDAM - De stakingen in Duitsland treffen nu al de Nederlandse scheepvaart. Dat meldde het beleidscentrum Kantoor Binnenvaart woensdag.

Een zegsman schat dat de schade voor alleen de Nederlandse schippers nu al meer dan 4 ton is. "En dan heb ik het nog niet eens over de problemen voor de verladende bedrijven die op hun vracht zitten te wachten", voegde hij toe.

De binnenvaart is een van de grootste vervoerders richting Duitsland, waar een groot deel van de dienstensector het werk heeft neergelegd.

Zo bedienden de sluiswachters in het noorden hun sluizen niet meer. Ook voor de rest van de week zijn stakingen aangekondigd, ditmaal in de zuidelijke en oostelijke Duitse deelstaten.

Frankrijk

Behalve in Duitsland kampt de binnenvaart ook in Frankrijk met stakingen. In het buurland van België zijn voor het komende weekend ook weer werkonderbrekingen aangekondigd.

Dit soort vertragingen kost Nederlandse schippers tussen de 500 en 6000 euro per dag, afhankelijk van de grootte van het laadruim. Het gaat om enkele honderden Nederlandse schepen die worden gedupeerd. Verladersorganisatie EVO hoopt dat de stakingen snel voorbij zijn gezien het belang van de binnenvaart richting Duitsland voor bijvoorbeeld de chemie- en staalindustrie. EVO denkt dat productieprocessen vertraging kunnen oplopen doordat grondstoffen nu te laat arriveren.

Keten

"Een betrouwbare logistieke keten is van levensbelang. De betrouwbaarheid van de binnenvaart loopt met deze reeks stakingen een flinke deuk op'', aldus de EVO-zegsman.

"Ondernemers kunnen onmogelijk op het laatste moment regelen dat de lading per vrachtauto wordt vervoerd. Om een groot binnenvaartschip over te laden op de weg, zijn tot wel tweehonderd vrachtauto's nodig.''