AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam had dinsdagmorgen moeite om richting te kiezen. Na net als andere beurzen in Europa hoger te zijn geopend, daalde het koersgemiddelde en kleurde een meerderheid van de hoofdfondsen rood. Maar tegen het middaguur krabbelde de AEX-index op naar een bescheiden plus van 0,25 procent op 283,65 punten.

Beursstemming (video): Damrak laat winst Wall Street links liggen.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): KPN koopt UMTS-netwerk van Mobilcom.
Verder: Winst Hunter Douglas onder druk door lage dollar. Opties en software goed voor Euronext.

De hogere opening was een reactie op de hogere indices die Wall Street maandagavond liet zien. Ook het herstel van de dollar ten opzichte van de euro zorgde voor een positieve stimulans. Een negatieve factor was de zorg onder beleggers over de terreuraanslagen in Saudi-Arabië in de nacht van maandag op dinsdag.

KPN

Grootste stijger onder de hoofdfondsen was KPN, met 2,4 procent naar 6,07 euro. Het telecomconcern presenteerde maandag kwartaalcijfers die door analisten goed werden ontvangen. Ze waren onder andere voor zakenbank UBS Warburg aanleiding het aandeel KPN op te waarderen. Het telecomconcern maakte dinsdag voorbeurs ook bekend dat zijn Duitse dochter E-Plus voor 20 miljoen het UMTS-netwerk van MobilCom in Duitsland koopt.

Sterkste daler was het voedingsconcern Numico, dat in de twee voorgaande handelsdagen juist duurder was geworden, nadat commissaris W. Watts zich samen met een Amerikaanse investeringsmaatschappij had aangediend als eventuele koper van Numico's Amerikaanse dochter GNC. Het aandeel gaf dinsdagmorgen fors terrein prijs, met een daling met bijna 9 procent tot 10,12 euro.

Het koersgemiddelde kreeg verder steun van de financials Aegon, ING en Fortis. Die leken te profiteren van de beter dan verwachte resultaten van de Zwitserse bank UBS. Ook het effectenhuis Van der Moolen stond de gehele ochtend in de plus. Het bedrijf is gebaat bij een sterkere dollar omdat het ruim 80 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten draait.

De andere beurzen in Europa hielden het na een hogere opening ook voor gezien, maar waren tegen het middaguur toch weer overwegend hoger. In Londen stond het koersgemiddelde aan het eind van de ochtend 0,2 procent hoger. In Parijs stond de beursindex 0,3 procent hoger, terwijl Frankfurt op een verlies stond van 0,1 procent.

Op de Londense beurs was BSkyB aanvankelijk een van de winnaars met een koersstijging van 1,9 procent. Later sloeg de winst om in een verlies van 0,1 procent. Deze Britse tv-zender had in de ochtend beter dan verwachte cijfers gepresenteerd.

Euro

De euro zakte weg. Dinsdag aan het eind van de morgen stond de Europese munteenheid op 1,1500 dollar na een slot van 1,1555 op maandag, toen de koers ook even boven de 1,16 dollar was uitgekomen, het hoogste peil sinds januari 1999. Tegenover het pond sterling daalde de euro iets, van 0,7175 naar 0,7150.