AMSTERDAM - Scholen moeten zelf kunnen blijven bepalen welke lesmethoden zij gebruiken. Die eis stelt de PvdA aan de invoering van gratis schoolboeken, bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens een juridisch rapport dat de educatieve uitgeverijen hebben laten opstellen, komt de vrije keuze van schoolboeken in gevaar als scholen hun boeken Europees moeten gaan aanbesteden. Dat moet vanaf 2009.

Vanaf dat jaar wil het kabinet jaarlijks 300 miljoen euro aan de scholen overmaken. Van dat geld moeten ze boeken voor hun leerlingen kopen.

Onmogelijk

De Europese aanbestedingsregels zouden het onmogelijk maken voor scholen om precies te zeggen welke lesmethoden ze willen hebben. In plaats daarvan zouden ze alleen mogen aangeven wat voor soort methodes ze willen hebben. "Wie vraagt om een liefdesroman met een bitter randje, krijgt niet Turks fruit, maar een deeltje uit de Bouquet-reeks", sneerde Tofik Dibi (GroenLinks).

De coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn voorstander van het kabinetsplan om gratis schoolboeken in te voeren. De PvdA twijfelt. Alle overige partijen in de Tweede Kamer zijn inmiddels tegen.

Gedrocht

SP en GroenLinks waren voor, maar vinden het kabinetsvoorstel een 'gedrocht', zoals SP-Kamerlid Jasper van Dijk het formuleerde. Ook schoolbesturen, onderwijsbonden en de scholierenorganisatie Laks zijn tegen of hebben bedenkingen.

PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt constateerde tijdens het debat dat de helderheid van de aanbestedingsregels te wensen overlaat. Ze vroeg staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) om opheldering. Zij reageert later woensdag. Daarna bepaalt de PvdA of zij instemt met het plan.