AMERSFOORT - Vereniging Eigen Huis vreest flink lagere huizenprijzen door de kabinetsplannen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Tegelijk wordt het volgens de huiseigenarenvereniging moeilijker om te verhuizen naar een duurdere woning en zal de doorstroming in de huizenmarkt worden beperkt.

"De timing en de instrumentkeuze van het kabinet zijn heel ongunstig. De laatste tijd staan de huizenprijzen al onder druk en deze plannen zouden een forse duw naar beneden kunnen geven. Dat zou pure kapitaalvernietiging betekenen", aldus een woordvoerder van Eigen Huis dinsdag.

De vereniging is verbaasd dat het kabinet mensen die hun huis met winst verkopen en vervolgens een nieuw en duurder huis kopen, wil dwingen die winst in dat nieuwe huis te steken. De aftrek van hypotheekrente geldt anders niet voor de volledige waarde van het nieuwe, duurdere huis.

"Wij kennen nog niet de exacte invulling van de plannen. Maar het lijkt erop dat mensen straks niet meer zelf kunnen bepalen hoe zij hun geld besteden. Als je de overwaarde van je oude huis in de hypotheek moet stoppen en niet vrij kan gebruiken voor verhuiskosten en investeringen aan de nieuwe woning en tuin, wordt het duurder om te verhuizen", stelt de zegsman.

Hierdoor zal de doorstroming in de huizenmarkt nog minder worden, verwacht Eigen Huis. "Terwijl starters nu al moeilijk een betaalbare woning kunnen vinden, omdat veel mensen in goedkope woningen blijven zitten." In de huidige economische situatie durven volgens Eigen Huis sowieso al minder mensen te verhuizen naar een duurdere woning.