AMSTERDAM - Tijdens het laatste pleidooi in de diamantfraudezaak, waarbij bij een Amsterdams filiaal van ABN Amro in de jaren negentig 178 miljoen gulden verdween, haalde de raadsman van de laatste verdachte dinsdag flink uit naar het Openbaar Ministerie. Hij vergeleek fraudeofficier H. de Graaf met de armzalige clown uit De clown en de koning, die eindelijk een leuke truc heeft maar die te vaak gebruikt waardoor deze niet meer werkt.

De rechtzaak draait om vier toenmalige medewerkers van het speciale diamantfiliaal van ABN Amro aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Zij worden verdacht van verduistering van 178 miljoen gulden. Het OM heeft tegen de vier verdachten al drie jaar cel geëist. De rechtbank doet later deze week uitspraak.

De verdediging vindt dat het OM nauwelijks een zaak heeft. Verdachte D. wiens zaak dinsdag weer aan de orde was, zou zelfs degene zijn die de zaak aan het rollen bracht. Zijn naam zou min of meer verdwaald zijn in de stukken, waarop hij tot verdachte was gebombardeerd.

De raadslieden van de verdachten vinden dat het OM door een te afwachtende houding ABN Amro, die volgens hen de zaak in de doofpot wilde stoppen, de kans heeft gegeven de regie over de afwikkeling van de zaak over te nemen. Zij zeiden eerder al te vrezen, dat er bij de opheffing van het betreffende bankonderdeel en een rigoreuze verbouwing van het kantoor in de Sarphatistraat ontlastend materiaal voor de verdachten is verdwenen.