UTRECHT - Rabobank heeft vorig jaar een financiële tegenvaller te verwerken gekregen van 568 miljoen euro als gevolg van de Amerikaanse hypotheekcrisis.

De coöperatieve bank boekte desondanks een winstijging in 2007 van 14 procent tot 2,7 miljard euro. Dat heeft Rabobank woensdag bekendgemaakt.

Rabobank nam door de crisis ook nog een last op het vermogen van 824 miljoen euro. "Ik heb in mijn 38-jarige carrière nog nooit een jaar meegemaakt waarin zoveel kwesties speelden als in 2007", zei bestuursvoorzitter Bert Heemskerk in een verklaring. "Meest in het oogspringend was natuurlijk de kredietcrisis die de financiële wereld in beroering bracht", aldus de topman.

Onrust

Heemskerk zei in januari tijdens zijn nieuwjaarstoespraak al dat Rabobank was geraakt door de crisis. Uit de jaarcijfers bleek woensdag dat de bank zowel door indirecte beleggingen in subprime als "door de onrust op de financiële markten in ruimere zin" honderden miljoenen heeft moeten afschrijven. Rabobank heeft geen rechtstreekse beleggingen in de omstreden Amerikaanse hypotheken.

Heemskerk benadrukte dat er "verschillende modellen in omloop zijn" om te berekenen hoe hard een onderneming door de kredietcrisis is geraakt. Volgens Heemskerk is Rabobank daarbij streng geweest. "Het is een inschatting. Wij hebben een zwarte bril opgezet." Verder zei de topman dat Rabobank geen gebruik heeft gemaakt van de kapitaalinjecties van de Europese Centrale Bank.

Marktaandeel

De baten van de bank stegen het afgelopen jaar met 14 procent tot 11,5 miljard euro. Rabobank zag het marktaandeel in zowel de hypotheekmarkt als de spaarmarkt stijgen, wat mogelijk was door de groei van de kredietverlening en spaargelden in Nederland. De spaargelden namen met 13 procent toe tot 101 miljard euro.

Doelstelling

De bank meldde verder te verwachten dat de langetermijndoelstelling van een groei van minimaal 12 procent ook dit jaar zal worden behaald, "tenzij de financiële markten aanzienlijk verder verslechteren". Als dat toch gebeurt, "dan zullen we daar ook de negatieve gevolgen van moeten gaan accepteren", zei Heemskerk.

Huizenprijzen

Heemskerk zei verder dat hij niet denkt dat de Nederlandse huizenmarkt wordt geraakt door de crisis, in tegenstelling tot landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Spanje. Daar zijn de huizenprijzen aan het zakken. "We denken dat in Nederland al een correctie heeft plaatsgevonden. Hier is geen huizenmarktcrisis, laat staan dat die aan het ontstaan is. Hoofdreden daarvoor is dat we in Nederland die idiote prijsstijgingen niet hebben gehad."