BERLIJN - In Duitsland wordt woensdag op de meeste luchthavens gestaakt. Ook het openbaar vervoer in de hoofdstad Berlijn ligt plat. De vakbonden Ver.Di en DBB eisen 8 procent loonsverhoging voor de 1,3 miljoen mensen werkzaam in de publieke sector.

Grondpersoneel op de luchthavens van Düsseldorf, Keulen en Dortmund legden als eerste het werk neer. Later zal ook op andere luchthavens, waaronder Frankfurt, worden gestaakt. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa had uit voorzorg al 142, vooral binnenlandse, vluchten geschrapt.

Vuilnis

Dinsdag legden in grote delen van Duitsland ook al werknemers in de publieke sector het werk neer. Zo werd in Berlijn het vuilnis niet opgehaald en kwam het openbaar vervoer in Keulen en Düsseldorf deels stil te liggen. Ook ziekenhuizen en crèches hadden last van werkonderbrekingen en stakingen.

De vakbonden eisen 8 procent loonsverhoging voor dit jaar, maar de werkgevers willen niet verder gaan dan 5 procent in twee jaar en een verlenging van de werkweek. De partijen gaan donderdag in Potsdam weer om de tafel zitten, maar van toenadering is nog geen sprake, meldden Duitse media.

Schiphol

Volgens een woordvoerder van Schiphol heeft de actie geen gevolgen voor het vliegverkeer op de Nederlandse luchthaven. "Wij ondervinden geen problemen door de staking.''