BERLIJN - Werknemers van de luchthaven van Frankfurt leggen woensdag het werk neer om hun eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft als voorzorgsmaatregel alvast 142 vluchten geschrapt, hoofdzakelijk op binnenlandse routes.

De staking op de luchthaven van Frankfurt begint om half zes 's morgens. Ook op de luchthavens van Saarbrücken, Hannover en Stuttgart zullen bagageverwerkers, veiligheidsmedewerkers en grondpersoneel het werk neerleggen.

De dienstenvakbond Verdi, die een loonsverhoging tot 8 procent eist voor zijn twee miljoen leden, heeft tot de staking opgeroepen.

Publieke sector

Dinsdag legden in grote delen van Duitsland ook al werknemers in de publieke sector het werk neer. Zo werd in Berlijn het vuilnis niet opgehaald en kwam het openbaar vervoer in Keulen en Düsseldorf deels stil te liggen. Ook ziekenhuizen en crèches hadden last van de staking.

De Duitse treinmachinistenvakbond GDL dreigt maandag het werk neer te leggen in het intercity- en regionale treinverkeer en in het vrachtvervoer in heel Duitsland. Het begin van de staking staat gepland op zondag om middernacht.

Langlopend loonflict

De bond is in een langlopend loonconflict verwikkeld met Deutsche Bahn. De twee partijen bereikten in januari nog een akkoord, maar volgens GDL stelt Deutsche Bahn nu nieuwe eisen waar niet op ingegaan kan worden.

De machinisten van GDL hebben vorig jaar in een reeks werkonderbrekingen het treinverkeer in Duitsland ernstig ontregeld.