WENEN - De president van de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, heeft dinsdag gezegd voorstander te zijn van een verlaging van de olieproductie. Chakib Khelil sprak aan de vooravond van de bijeenkomst van de OPEC-landen in Wenen op woensdag.

Khelil sprak zich eerder al uit tegen een productieverhoging, omdat dit een "reactie zou zijn op de vraag die niet bestaat". Dinsdag zei Khelil dat het verstandig zou zijn de productie te verlagen, omdat volgens hem de vraag naar olie de komende tijd wereldwijd zal dalen.

De OPEC leek verdeeld over de kwestie. Verscheidene ministers spraken zich bij aankomst in de Oostenrijkse hoofdstad uit voor het handhaven van het huidige productieniveau, maar anderen zeiden het liefst een verlaging te zien.

Prijsniveau

De prijs van olie bereikte de afgelopen dagen een nieuwe recordstand van bijna 104 dollar per vat van 159 liter. Dinsdag daalde de prijs licht naar ruim 102 dollar per vat. De OPEC heeft al eerder gezegd dat het huidige prijsniveau geen direct verband houdt met de vraag en dat het verhogen van de productie daarom waarschijnlijk geen prijsverlaging tot gevolg zal hebben.

Verscheidene westerse landen hebben aangedrongen op het verhogen van de productie. De VS maande dinsdag de OPEC de markt "goed voorzien" te houden.