KIEV/MOSKOU - Oekraïne kan op dit moment de reductie van de gaslevering uit Rusland nog aan. Maar als de "veiligheid van de Oekraïense energievoorziening in gevaar komt" behoudt Naftogaz, de Oekraïense staatsgasmaatschappij, zich het recht voor om "maatregelen te nemen".

Dat heeft Naftogaz dinsdagmiddag in een verklaring laten weten, nadat het Russische Gazprom de gastoevoer naar Oekraïne met 50 procent had teruggebracht.

De Oekraïense gasmaatschappij dreigt met de uitspraak in feite in geval van nood de doorlevering van gas naar West-Europa aan te tasten. Zo'n 80 procent van het Russische gas dat naar West-Europa gaat, stroomt via pijpleidingen in Oekraïne.

Reserves

Naftogaz liet weten vooralsnog voldoende reserves te hebben om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Ook profiteert het land van het milde weer. Maar het bedrijf zal wel "de belangen van de consumenten in Oekraïne verdedigen" als de situatie verandert.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zei dinsdag intussen er "alles'' aan te doen om de gaslevering aan Europa niet in gevaar te laten komen.

Gazprom schroefde maandag de gaskraan naar Oekraïne al met 25 procent dicht en deed daar dinsdag nog een schepje bovenop. Gazprom beloofde daarbij dat de gaslevering aan West-Europa niet zal worden geschaad.

EU

Het dagelijks bestuur van Europa heeft haar bezorgdheid over het dispuut geuit en roept beide partijen op zo snel mogelijk tot een oplossing van het probleem te komen. "Wij staan in constant contact met beide partijen en houden de situatie nauw in de gaten'', aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Deadline

Maandag verliep een deadline waarop Oekraïne een schuld had moeten afbetalen aan Gazprom en de twee partijen het eens hadden moeten worden over een nieuwe prijs. Maar ook na de gedeeltelijke afsluiting van maandag konden de kemphanen geen overeenstemming bereiken.

Volgens Kiev is de schuld over 2007 inmiddels voldaan, maar Moskou spreekt dat tegen. Daarnaast heeft Gazprom volgens Oekraïne zelf een schuld uitstaan, namelijk voor de doorlevering van Russisch gas aan de rest van Europa. Ook dat heeft Gazprom ontkend.

Conflict

Het conflict tussen Oekraïne en Gazprom speelt al jaren. De Russische gasgigant dreigt regelmatig de levering stop te zetten. Toen Rusland de gaskraan in 2006 dichtdraaide, ontving ook West-Europa minder gas. Dat kwam volgens Rusland omdat Oekraïne de eigen tekorten goedmaakte door het aftappen van gas dat voor het buitenland was bedoeld. Het land zou dat deze keer ook kunnen doen.