MOSKOU - Het Russische gasbedrijf Gazprom gaat de levering van gas aan Oekraïne verder naar beneden schroeven.

Gazprom draaide de gaskraan maandag al voor een kwart dicht en gaat vanaf dinsdagavond de levering met 50 procent beperken, zo maakte de Russische gasmonopolist dinsdag bekend. De gaslevering aan West-Europa zal niet worden aangetast, aldus Gazprom.

Schuld

Maandag verliep een deadline waarop Oekraïne een schuld had moeten afbetalen aan Gazprom en de twee partijen het eens hadden moeten worden over een nieuwe prijs. Maar ook na de gedeeltelijke afsluiting van maandag konden de kemphanen geen overeenstemming bereiken.

Gazprom klaagde dinsdag dat het geen vertegenwoordigers van het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz heeft mogen begroeten in Moskou. "De kwestie rond de schulden is niet opgelost", aldus woordvoerder Sergej Koepriejanov.

Conflict

Kiev liet maandag weten dat de schuld over 2007 inmiddels is voldaan, maar Moskou spreekt dat tegen. Daarnaast heeft Gazprom volgens Oekraïne zelf een schuld uitstaan, namelijk voor de doorlevering van Russisch gas aan de rest van Europa. Ook dat heeft Gazprom ontkend.

Het conflict tussen Oekraïne en Gazprom speelt al jaren. De Russische gasgigant dreigt regelmatig de levering stop te zetten. Toen Rusland de gaskraan in 2006 dichtdraaide, ontving ook West-Europa minder gas.

Dat kwam volgens Rusland omdat Oekraïne de eigen tekorten goedmaakte door het aftappen van gas dat voor het buitenland was bedoeld. Kiev heeft nu gezegd dat deze keer niet te zullen doen.