RIJSWIJK - De grootste politiebonden, de NPB en ACP, hebben hun actiecentra weer bemand om acties voor te bereiden. Dat laten de twee bonden dinsdag weten.

Als de werkgever van de politie, minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken), de bonden op 7 maart niet tegemoet komt in de eisen voor een nieuwe cao, kunnen de acties direct worden hervat, benadrukken Gerrit van de Kamp (ACP) en Jan-Willem van de Pol (NPB).

De ACP maakte vorige week bekend dat de leden het laatste bod van Ter Horst niet accepteren. De NPB maakt zijn oordeel woensdag bekend. Volgens Van de Pol heeft inmiddels ongeveer de helft van de leden zijn stem uitgebracht.

Stevig

Over de inhoud van eventuele acties willen de vakbonden nog niet veel kwijt. Het gaat volgens Van de Pol om stevige acties. Als de NPB tegenstemt, ziet hij het liefst dat alle bonden een front vormen.

Volgens Van de Kamp heeft de minister vorige week rugdekking van de Tweede Kamer gekregen om de politie tegemoet te komen in het slepende cao-conflict. De oppositiepartijen hebben Ter Horst woensdag tijdens een spoeddebat over de politie-cao vrijwel zonder uitzondering opgeroepen om een beter loonbod op tafel te leggen.

Ook de coalitiepartij PvdA bood de minister ruimte om te manoeuvreren.

Voorstel

De vakbonden liggen sinds december met Ter Horst in de clinch over de cao. Doekle Terpstra wist als bemiddelaar te bereiken dat de vakbonden het cao-bod neutraal voorlegden aan hun achterban. Behalve de ACP heeft de ANPV dat voorstel inmiddels afgewezen. De bond voor hoger politiepersoneel, laat donderdag weten of het 'ja'of 'nee' wordt.

De oppositiepartijen SP, PVV en het Kamerlid Rita Verdonk hebben de minister gevraagd verder te gaan dan de ruim 10 procent extra die ze nu biedt in een periode van drie jaar. Deze partijen willen dat agenten er minimaal 200 euro netto per maand op vooruitgaan, zoals de ACP van begin af aan heeft geëist.

Oplossing

Van de Kamp hoopt op een snelle oplossing van het conflict. "Binnenkort wordt er veel van de politie verwacht", zegt hij verwijzend naar de uitzending van de film van Geert Wilders en de problemen voor de openbare orde die die met zich mee kan brengen. "Dan is onrust bij de politie onwenselijk."