BRUSSEL - Euroministers raken steeds bezorgder over de koers van de euro, die naar recordhoogtes is gestegen.

"Ik moet zeggen dat ik groeiend bezorgd en waakzaam begin te worden", zei de Luxemburgse minister van Financiën Jean-Claude Juncker maandag in Brussel bij aanvang van beraad met collega's van de veertien andere EU-landen met de euro.

Record

De euro bereikte maandag een nieuw record van 1,5257 dollar bij de valutahandel in Londen. Een dure euro maakt het voor bedrijven lastiger om te exporteren naar landen zonder euro.

Tot dusver is de dalende export naar de VS goed gemaakt door toenemende uitvoer naar Rusland, India en andere landen.

Minister Andrej Bajuk (Financiën) van huidig EU-voorzitter Slovenië zei bezorgd te zijn. "De ontwikkeling is niet erg bemoedigend, maar we werken eraan."

Bos

Minister Wouter Bos (Financiën) zei dat de koers "geen probleem zou moeten zijn, zolang het de onderliggende economische trends weerspiegelt".

Bos is over de Nederlandse economie "niet te bezorgd". Bij de invoering was Nederland een van de landen die een sterke euro wilden: Bos vindt dat er nu dus geen reden tot klagen zou moeten zijn.

Dollar

President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) zei dat het erg belangrijk is dat de VS blijven streven naar een sterke dollar. Hij benadrukte dat zowel de Amerikaanse minister van Financiën als president George Bush hebben gezegd dat een sterke dollar in het belang is van de Amerikaanse economie.